Η Ραφήνα και το λιμάνι της

Η Ραφήνα και το λιμάνι της!

Η Ραφήνα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ανατολικής Αττικής. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νομού μετά τον Πειραιά και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Πριν από κάμποσες δεκαετίες πάρα πολλοί Αθηναίοι την επέλεγαν και έχτιζαν εκεί την εξοχική τους κατοικία γιατί απέχει μόλις 25km από το κέντρο της Αθήνας. Πλέον η Ραφήνα είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Αθήνας, χάρη στην Αττική Οδό που βελτίωσε την πρόσβαση από το κέντρο της πόλης, αφού ενώνει τη Λεωφόρο Μαραθώνος με το γειτονικό Πικέρμι. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που την επιλέγουν πια ως μόνιμη κατοικία. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της Ραφήνας παρουσιάζει αυξητική πορεία…

Στο κέντρο κοντά στο λιμάνι, διαθέτει μεγάλες εκτάσεις με πάρκα και χώρους πρασίνου καθώς και δυο μεγάλες παραλίες. Η πρώτη δίπλα από το λιμάνι και η δεύτερη, η δημοφιλέστατη παραλία Μαρίκες στην θέση Αυλάκι στα νότια, κοντά στα σύνορα με την Αρτέμιδα. Συνδέεται σε πολύ κοντινή απόσταση με την Αρτέμιδα μέσω της Οδού Αραφίνος όπου υπάρχει το Δημοτικό κολυμβητήριο Ραφήνας και ο παραθεριστικός οικισμός Μελτέμι, στην θέση Αυλάκι.

Στη Ραφήνα θα συναντήσουμε ακόμα πολλές εκκλησίες καθώς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι διαθέτει τέσσερις μεγάλες ενορίες ενώ η Παντοβασίλισσα Ραφήνας είναι η πολιούχος της. Δυο πολύ φημισμένες συνοικίες της Ραφήνας είναι η Καλλιτεχνούπολη και ο Νέος Βουτζάς. Βρίσκονται δυτικά της λεωφόρου Μαραθώνος, στους πρόποδες της Πεντέλης. Εκεί είναι κτισμένες πολλές μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες. Η Ραφήνα, τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη, καθώς ολοένα και περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές επιλέγουν το λιμάνι της.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Το λιμάνι της Ραφήνας κατασκευάστηκε σε πολλές φάσεις…

Η κατασκευή του ξεκίνησε γύρω στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όταν φτιάχτηκε ένας μικρός μόλος από τον Αλέξανδρο Σκουζέ. Ο λόγος δημιουργίας του μόλου, ήταν η εξυπηρέτηση των αναγκών του τσιφλικιού του Σκουζέ. Το εν λόγω τσιφλίκι ανερχόταν τότε σε 30.000 στρέμματα, που απλωνόταν από το Πικέρμι μέχρι τη Ραφήνα. Μέχρι το 1923 και την έλευση των προσφύγων, το λιμάνι εξυπηρετούσε μόνο τον Σκουζέ ενώ αποτελούσε και Σκάλα όπου έρχονταν τα ψαροκάικα και άφηναν τα ψάρια τους για να προωθηθούν μέχρι την Αθήνα. Από τη δεκαετία του ΄30 και μετά, οι ανάγκες μεγαλώνουν και το λιμάνι επεκτείνεται. Μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που ταξίδευαν για Αλιβέρι, Κάρυστο και Άνδρο χρησιμοποιούν το λιμάνι όπως το «Τρίγλια», το «Κώστας», το «Αετός», το «Μοσχάνθη».

Η Ραφήνα και το λιμάνι της

Η Ραφήνα και το λιμάνι της

Στην Κατοχή, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαφυγή των πατριωτών, ελλήνων και ξένων, προς τη Μέση Ανατολή.
Η μεταφορά τους γινόταν, συνήθως, μέχρι την Άνδρο και από εκεί τους παραλάμβανε κάποιο υποβρύχιο. Η «Αγία Κυριακή», το θρυλικό καΐκι, έχει μείνει βαθειά ριζωμένο στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων. Τα παλιά χρόνια εξυπηρετούσε, κυρίως, τους ψαράδες και τη διακίνηση των αλιευμάτων.

Η άφιξη των προσφύγων δίνει μεγάλη ώθηση στη Ραφήνα.

Ο πληθυσμός αυξάνεται και το μικρό χωριό μεγαλώνει πολύ. Μεγαλύτερα πλοία-καΐκια πηγαινοέρχονται και τα δρομολόγια φτάνουν μέχρι την Άνδρο.
Σιγά-σιγά, το λιμάνι αποκτά λοιπόν και συγκοινωνιακό χαρακτήρα, κυρίως για το Μαρμάρι, τα Στύρα, την Κάρυστο και το Αλιβέρι.
Μετά την κατοχή, χρονολογία-ορόσημο αποτελεί το 1948, όταν το «Κάρυστος» του Τόγια ρυμουλκεί το τσιμεντόπλοιο από το Πέραμα
. Αμέσως μετά τον πόλεμο λοιπόν , έχουμε την έλευση του τσιμεντόπλοιου το Φεβρουάριο του 1948, το οποίο ήταν εκείνο που έδωσε ώθηση μεγάλη και άλλαξε τη μοίρα του λιμανιού. Το τσιμεντόπλοιο, αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προβλήτα για τον ελλιμενισμό πλοίων.

Ως τότε, υπήρχε μόνο μια μικρή ξύλινη σκάλα στο μόλο, στην οποία μπορούσαν να πλευρίσουν μόνο καΐκια. Γι’ αυτό το λόγο το τσιμεντόπλοιο έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη τόσο του λιμανιού, όσο και της Ραφήνας.

Φτάνοντας στη δεκαετία του ΄60, ξεκινούν σημαντικές εργασίες ανάπλασης και βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων. Εκείνα τα χρόνια βλέπουμε και την έλευση των πρώτων επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων τα οποία δίνουν άλλη δυναμική στο λιμάνι της Ραφήνας. Το ‘Ελενα Π» και το «Μεγαλόχαρη» είναι τα πρώτα ferries που ήρθαν το 1965 και το 1966, αντίστοιχα.

Τη δεκαετία του ’70 ξεκινούν νέα επέκταση του λιμανιού προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πλοία που συνεχώς αυξάνονταν.
Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έρχονται και εδραιώνονται στο λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία του Αυγουστή Πολέμη, τα περίφημα «Χρυσή Άμμος» και βέβαια, το «Χρυσή Αυγή» που με το τραγικό του ναυάγιο τον Φεβρουάριο του 1983 έκλεισε ουσιαστικό τον κύκλο του Αυγουστή Πολέμη στην ακτοπλοΐα.

Καταλήγοντας στο σήμερα…

Ο Λιμένας της Ραφήνας κατατάσσεται στους λιμένες Διεθνούς Ενδιαφέροντος και περιλαμβάνει: 

Το νεότερο, κυρίως λιμένα, ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του όρμου της Ραφήνας όπου εξυπηρετούνται Ε/Γ- Ο/Γ πλοία

Τον παλαιό λιμένα, ο οποίος διαμορφώνεται νοτιότερα όπου εξυπηρετούνται κυρίως ταχύπλοα επιβατηγά πλοία (Catamaran) και προορίζεται για την εξυπηρέτηση τουριστικών σκαφών

Το αλιευτικό καταφύγιο βορείως του κυρίως λιμένα

Το λιμάνι της Ραφήνας είναι κομβικό λιμάνι και παρουσιάζει, λόγω της θέσης του, προοπτικές ανάπτυξης που θα ενδυναμώσουν τη νησιωτική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, καθώς έχει άμεση σύνδεση με τις Κυκλάδες και την νότια Εύβοια.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πόσο σημαντική είναι η ομαλή κυκλοφορία και η εύκολη πρόσβαση στους δρόμους της Ραφήνας. Επίσης, πόσο πολύτιμη είναι η σωστή λειτουργία των αποχετευτικών της δικτύων και αγωγών. Γιατί πλημμυρισμένα φρεάτια και δίκτυα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη μετακίνηση. Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες που πλήθος κόσμου πηγαινοέρχεται καθημερινά στη Ραφήνα και στο λιμάνι της. Συμπέρασμα: επιβάλλεται ο σωστός καθαρισμός, η συντήρηση και η απόφραξη των αποχετεύσεων της Ραφήνας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για 100% σωστά αποτελέσματα απευθυνθείτε στην εταιρεία Αποφράξεις Ραφήνας.

Η Αποφραξεις Ραφηνα, αναλαμβάνει κάθε είδους απόφραξη και καθαρισμό:

  • Φρεατίων, σιφονιών, υδρορροών, αποχετεύσεων, κουζινών, τουαλετών και κάθετων στηλών κτιρίων.
  • Αντλήσεις υδάτων από κάθε χώρο, υπόγειο ή ισόγειο, εσωτερικό ή εξωτερικό.
  • Συντηρήσεις αποχετευτικών αγωγών και δικτύων.
  • Διαγνώσεις και καταγραφές βλαβών με κάμερα.
Αποφράξεις Ραφήνα

Αποφράξεις Ραφήνα

Η Αποφράξεις Ραφήνα θα βρεθεί στο χώρο σας μόλις 15’ αφού καλέσετε στο τηλεφωνικό της κέντρο, ενώ το έμπειρο και πάντα πρόθυμο προσωπικό της εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα,, θα σας εξασφαλίσει οριστική λύση όποιο και να είναι το πρόβλημα. Αποφρακτική Ραφήνας 24 ώρες το 24ωρο, ολόκληρο το χρόνο, Κυριακές και αργίες!

Tags: ,

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top